Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 27 septembrie 2017


Parintele Iustin - Povatuitor duhovnicesc


- din povetele duhovnicesti ale Parintelui Iustin- catre maicile de la manastirea Paltin


,, Paza mintii, maica ! Paza mintii !,,


 Parintele Iustin avea arta povatuirii in cele duhovnicesti, de aceea era o mare binecuvantare si desfatare sa te afli in preajma si sub ascultarea sfintiei sale.

Avea un descernamant desavarsit, incat stia si cand sa mustre, si cand sa mangaie, astfel incat sufletul celuilalt sa se foloseasca, iar cursele vrajmasului sa se risipeasca. Mai intai de toate, Parintele nu te vadea pe fata de un pacat si avea multa rabdare cu cel ce gresea; nu forta si nu impunea ascultarea cu de-a sila. Pentru ca am observat de multe ori, atunci cand faci o ascultare din frica, pentru ca nu ai posibilitatea sa o refuzi, o ascultare mecanica- dupa cum o numea Parintele Justin-acea ascultare nu lucreaza virtute statornica, ci dimpotriva, cladita pe nisip este si repede se surpa.

Parintele Justin imi era duhovnic si eram destul de apropiata de dansul, incat adesea ii marturiseam fara sfiala orice gand si nu simteam opintire in viata duhovniceasca, incercand sa ma supun intru totul sfintitului sau cuvant. Intr-o perioada insa, am avut o ispita ce ma cam buruia si nu indrazneam sa-mi marturisesc gandurile Parintelui, rusinandu-ma. Era pentru prima data cand intampinam o astfel de neputinta.

[...] gandurile ma biruiau si eram intr-o lupta crancena cu mine insami : sa-i spun sau sa nu-i spun.

Intr-una din zile, in timp ce luam masa cu Parintele Justin, impreuna cu alte cateva maici si parinti, eram foarte framantata in sinea mea cu sa fac sa-i spun Parintelui.

Ma hotarasem in sinea mea sa nu-i mai spun Parintelui ispita si ma rugam cum sa fac sa pot birui singura, fara ca Parintele sa stie.

Toti cei de la masa mancau si povesteau linistiti, iar Parintele era antrenat in discutii cu el. Cand, deodata, in mijlocul subiectelor disputate, Parintele se opreste, se intoarce spre mine si-mi spune cu un zambet oarecum poznas : ,, Paza mintii, maica ! Paza mintii ! Asa biruiesti ! ,,



Parintele Iustin Parvu ,, Marturii ale sfinteniei,, Fundatia Justin Parvu, Carte ingrijita cu osardia obstii Manastirii Paltin Petru-Voda, iunie 2017, pag.115-116

comanda cartea accesand linkul